14. 10. 2012

Nové možnosti léčby u maligního melanomu (ipilimumab a vemurafenib) - Onkologie - ZDN

Nové možnosti léčby u maligního melanomu (ipilimumab a vemurafenib) - Onkologie - ZDN

poznámky k článku
...


Ipilimumab je IgG1 lidská monoklonální protilátka proti CTLA-4 receptoru

Melanom patří k potenciálně imunosupresivním onemocněním. 

Ve studiích bylo prokázáno, že infiltrace nádoru T-lymfocyty svědčí o jisté aktivitě imunitního systému, která může být žádoucí pro pozitivní průběh onemocnění. 

Při cíleném výzkumu T-lymfocytů byly objeveny na povrchu těchto buněk receptory, které hrají zásadní roli v regulaci imunitní odpovědi. 

Některé jsou důležité pro jejich 

  • stimulaci (např. CD28), 
  • jiné pro inhibici (CTLA-4, PD-1).
 CTLA-4 (cytotoxic T-lymphocyte-associated protein) receptor patří k přirozeným negativním regulátorům imunitní odpovědi a brání rozvoji nadměrné imunitní reakce. 
CTLA-4 receptor soutěží s CD28 receptorem o ligand B7, který se nachází na antigen prezentujících buňkách (např. dendritické buňky). Pro aktivaci T-lymfocytů jsou nezbytné dva signály.
Prvním je spojení mezi T-buněčným receptorem a antigenem předkládaným dendritickými buňkami s MHC komplexem (major histocompatibility complex), druhým pak vazba mezi receptorem CD28 na T-lymfocytech a kostimulační molekulou B7 na dendritických buňkách. Po 2–3 dnech, kdy je již imunitní odpověď dostatečně rozvinutá, se na povrchu T-lymfocytů objevují CTLA-4 receptory, které mají k molekule B7 větší afinitu než CD28. Úkolem CTLA-4 je vyvázat ligandy B7, čímž dojde i k přerušení stimulačního signálu vycházejícího z receptorů CD28 a imunitní odpověď je utlumována.(6) Vyřazení CTLA-4 receptoru, například protilátkou, jako je ipilimumab, pak sekundárně vede k trvalé vyšší aktivitě T-lymfocytů a imunitního systému jako celku

Vemurafenib  inhibitor B-raf kinázy, která je důležitou součástí RAS-RAF-MEK-ERK signální cesty



Related articles
Enhanced by Zemanta

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přehled klíčových poznámek k léčbě pokročilého maligního melanomu

XL. brněnské onkologické dny „Terapeutické možnosti léčby maligního melanomu se za uplynulých několik málo let radikálně změnily. Chemote...